HomeGoede Verlichting

Hoe Voorzie Je De Eetkamer Van Goede Verlichting?

Like Tweet Pin it Share Share Email

In de wintermaanden is een goede verlichting een heel belangrijk onderdeel van jouw interieur. Licht heeft een grote invloed op kleuren, de sfeer en de ruimtewerking in jouw huis. LED spots plaatst men vaak als laatste in een interieur, maar is eigenlijk vanaf de beginfase heel belangrijk. Overdag komt er natuurlijk licht in je huis binnen en de ochtend heb je een andere lichtinval dan in de middag of aan het begin van de avond.

Het licht in de woning verandert voortdurend. Elke avond hebben we vaak dezelfde LED spots aan, omdat we te weinig LED verlichting hebben of omdat we te weinig variëren met het licht. Door middel van het gebruik van dimmers kunnen we lichtbronnen een andere functie geven en een andere sfeer creëren. Bijvoorbeeld de LED spot boven de eethoek kan met behulp van een dimmer veranderen van leeslicht naar schemerlicht bij een romantisch dinertje. Hetzelfde geldt voor een LED inbouw spot bij de zithoek, welke je met een dimmer kunt veranderen van leeslicht naar schemerlicht om onder het genot van een wijntje gezellig bij te praten.

Een lichtplan ontwerpen

Als je gaat verhuizen of je huis opnieuw gaat inrichten, is het handig om eerst een plattegrond te maken met alle meubels en na te denken over wat je waar wilt gaan doen. Zo is het goed om te bekijken waar je accentverlichting, basis- of sfeerverlichting of diffuus licht nodig hebt. Als je alles op de tekening hebt aangegeven, ziet je ook waar de stopcontacten moeten komen. Tijdens de verbouwing kunt je de elektriciën dan een goed plan voorleggen en zoveel mogelijk snoeren en draden laten wegwerken of camoufleren. Niets is lelijker dan overal snoeren te zien hangen.

In de eetkamer is het belangrijk dat de tafel goed verlicht wordt. Je kunt hiervoor een LED pendellamp gebruiken of een nauwkeurig gerichte LED inbouwspot. Een LED armatuur, die zowel direct als indirect kan verlichten, is ook prima. Direct licht voor het lezen van een tijdschrift en indirect licht voor de sfeer tijdens een etentje. Let erop dat je de lamp niet te laag hangt; 30 centimeter boven ooghoogte is een vuistregel.

Indirecte verlichting

Een goede balans tussen directe en indirecte verlichting is de beste oplossing. De afwisseling tussen directe en indirecte LED spots zorgt voor een gezellige sfeer in de woonkamer. Het weerkaatste licht van een wand of een plafond wordt immers door onze ogen als prettig ervaren. Vandaar dat je beter kunt kiezen voor LED spots, die het licht naar boven schijnen.

Accentverlichting

Accentverlichting kan gebruikt worden om een mooi stukje kunst extra aandacht te geven. Richtbare LED spots of LED railsystemen zijn flexibeler en daarom aan te raden als je dit belangrijk vindt. Om afbeeldingen of foto’s te verlichten zijn er speciale spots verkrijgbaar, die niet zo warm worden en het oppervlak niet zullen beschadigen.

Comments (1)

Comments are closed.